tisdag 23 juni 2015

Alex Dogboy

Här kommer ett tips från Emma, som också gått ut sexan. Jag (Kerstin) har kortat ned texten ganska mycket :)

                                    Alex Dogboy

                                              Författare: Monica Zak

Alex Dogboy är en bok med mycket spänning som handlar om en kille som heter Alex men kallar sig för Dogboy eftersom han i boken kommer att äga olika hundar. Genrer är mest skräck men även lite sorg och kärlek. Den är även verklighetstrogen så när man läser detta får man tänka till lite eftersom det är en ganska hemsk bok och att det har hänt på riktigt är ännu mer hemskt.

Det handlar då om Alex (Dogboy). Han bor med sin mamma, pappa, hans fyra äldre syskon och hunden Blondie i Honduras. Men deras mamma lämnar familjen och åker till USA. Alex är väldigt förtvivlad och går ner till bussarna varenda dag för att se om hon någon gång skulle komma tillbaka. Och en dag så kommer det en bil utanför hans hus och ja där är faktiskt hans mamma. Detta gjorde verkligen Alex super lycklig men efter några veckor åker hans mamma tillbaka till Los Angeles  i USA, hon tar även med sig alla barnen utom Alex.

Alex och hans pappa bor nu själva tillsammans med hunden Blondie i Tela men plötsligt en dag har hans pappa lämnat bort hunden till en granne och säger att de ska flytta tillbaka till Honduras och bo hos Alex moster Ana Lucia. Här började Alex skolan och en dag när Alex vaknade och frågade mostern vart hans pappa var hade även han flyttat till USA, men konstigt nog inte till hans mamma utan hans pappa försökte ta sig in illegalt för att kunna skaffa sig ett jobb och tjäna pengar.
Nu bodde Alex själv med sin moster och mosterns barn. Det var inget fel på mostern men Alex försökte ändå hålla sig borta så mycket som möjligt, han började att gå till marknaden på stan och gick alltid direkt från matbordet efter han ätit upp. Efter ett tag fick han nog. Han brände upp de enda fotona av sina föräldrar och gav sig iväg från mostern för att börja leva som ett gatubarn ute på gatan. Nu får vi följa med Alex ”resa” som gatubarn. Det händer mycket hemskt som att han sitter inne i fängelse, blir kidnappad,  nästan drunknar i en orkan, men även mycket annat som att han hittar sin hund Emmy på en soptipp, han får även en annan hund som heter Canelo, han träffar även mycket nytt folk och får många nya vänner och förälskar sig även i en flicka. En av personerna han träffar är fru Leti som kommer att betyda mycket för honom,  hon är en mycket snäll kvinna och hjälper Alex mycket, hon ger honom mat, kläder och ett ställe att duscha. Två andra viktiga personer är Rosa och Carlos som han hittar i en ruin i slutet av boken.  I denna bok händer det verkligen saker hela tiden och man förstår att livet som gatubarn är hemskt.

Jag vet inte riktigt helt säkert vad jag tyckte om boken. Jag tyckte den var bra men även lite konstig och inte helt min smak heller. Som sagt är det mycket våld i boken och det tycker jag inte om så mycket. Men eftersom denna ska vara verklighetstrogen så förstår jag att Monica har skrivit med det. Men det jag tycker är bra med boken är att även om det är mycket tragiskt och våldsamt så händer det även bra grejer och vissa människor i denna bok är så hjälpsamma så att man blir liksom glad av att denna bok är verklighetstrogen och att det faktiskt finns såna människor som bryr sig. En grej som jag även tycker om med den här boken är att hundarna och Alex hundkärlek. Jag tycker det var väldigt gulligt att Alex räddade sin hund Emmy från soptippen och gav henne mat före honom själv så att hon skulle kunna bli stark, och sedan när hon blivit bättre att han faktiskt fortsatte ta hand om henne och gav henne mat och kärlek.


2 kommentarer: